Napkollektor

Horváth Gábor Környezetmérnöki Kft.
Budapest-Fertőszentmiklós


Információ

A napsütés  négyzetméterenként  1000 kWh energiát termel évente - azonos az energiatartalma mintegy 100 liter fűtőolajjal  vagy 100 köbméter földgázzal.

Hogy mennyi napenergiát lehet használni, hogy több tényezőtől függ. Alapvetően befolyásolja a fogyasztás helyes felmérése  és a hozzá tervezett  napkollektor típusa. Befolyásolja továbbá a napkollektorok elhelyezése, azaz az iránya és a dőlésszöge.


A jól megtervezett és kivitelezett rendszerrel  mintegy 50-60 százalékos az éves meleg víz energia megtakarítás, és nyáron további lehetőségekre is alkalmas: pancsolók, medencék fűtésére a keletkezett „felesleges” hővel.
A napenergia a kiválóan alkalmas továbbá kiegészítő fűtésre. A házak éves energiaszámlájának a 30%-át a fűtés teszi ki, ezen van mit spórolni! A napkollektor által termel meleg alkalmas padlófűtésre, vagy radiátoros fűtés esetén segít a kazánnak felmelegíteni a fűtővizet.


Szolár energiával a használati meleg víz (HMV) költségén sokat lehet spórolni. Nyáron teljes egészében helyettesíti az elektromos bojlert vagy a meleg víz készítő gázkészüléket! Optimális esetben az éves melegvíz számlán 60 %-ot lehet spórolni!
Egy kád víz ( 200 l ) felmelegítéséhez 1 m3 gáz szükséges, azaz kb. 150 forint.
Ha nyáron minden nap csak kétszer fürdenek, akkor az is 27.000 forintot jelent!
Ha a mosógép és a mosogatógép a  meleg víz hálózatra van kötve, akkor további megtakarítások érhetők el.  Mosó- és mosogatógépek elektromos energiával melegítik fel a mosóvizet. Azonban ha használják a napenergiát, akkor csak ezzel  (!) mintegy 15.000 forintot spórolhat meg egy átlagos négyfős család.  

Jól megtervezett és működő napenergia-rendszerek jelentősen hozzájárulnak a káros anyag kibocsátások csökkentéséhez, különösen a kén-dioxid (SO ²), nitrogén-oxidok (NOx) és szénhidrogénekét,  ezáltal enyhítve a környezetünk terhelését. Különös jelentőséggel bír a szén-dioxid (CO ²), amely a fosszilis tüzelőanyagok elégetése  révén keletkezik. Erősíti az üvegházhatást, ezáltal megváltoztatva a globális éghajlatot. Legyen Ön is büszke a napkollektoros rendszerére!